Vinařství Jaroslav Šlichta Nabídka vín

Většina úrody jde k dalšímu prodeji a zbytek zpracujeme sami v naší výrobní hale. Víno dozrává v dubových sudech uložených v našich vinných sklepích, nebo je nalahvováno a distribuováno dál do prodejen, vináren nebo přímo Vám. Naše roční produkce činí 25-30tis. litrů převážně přívlastkového vína.

Odrůdová vína z našich vinic

Veltlínské Zelené

Víno se světle zelenožlutou barvou, s lehkou vůní lipového květu. Při zrání v láhvích se objevují mandlové tóny. Chuť bývá středně plná a podbízivá. Vína jsou vhodná ke studeným masům, omáčkám a slaným předkrmům a filé z mořských ryb.

Sylvánské Zelené

Víno má světle zelenožlutou barvou, pikantní travnatou až angreštovou vůni a mírně kořenitou chuť bez zvláštních aromatických látek. Vhodná odrůda pro společenské události, neboť jejich pití neunavuje a nenarušují chuť jemných jídel.

Muškát Ottonel

Víno světle žluté barvy s jemnou muškátovou vůní. V chuti jsou jemná, lehká, kratší. Ve vůni a chuti můžeme hledat růži, muškát, u přívlastkových vín med, citrusy, pryskyřici, toastové aroma. Vína se hodí ke sladkým dezertům a taktéž můžou posloužit jako lehký suchý aperitiv.

Ryzlink Vlašský

Víno žlutozelené barvy, s typickou pikantní kyselinkou, střední plností, svěžestí a velmi dobrou pitelností. U mladých vín převažují ovocné tóny rybízu, případně angreštu, později se objevují vůně lučního kvítí. Hodí se k zeleninovým jídlům i zeleninovým polévkám a bílým sýrům, k lehké úpravě ryb či jemným paštikám, ale i k šunce a vepřové pečeni.

Ryzlink Rýnský

Barva vína bývá citrusově žlutá až zlatavá. Svěží vůně s širokou škálou aromat od květů ovocných stromů, lučních květů až po růže, mírně kořenitá. V chuti je vysoce bohaté, s vyšším obsahem kyselin udržující vínu dlouho svěží výraz. Vhodné k pstruhům a rybám v různých úpravách, vyzrálejší výborně doplní dezerty.

Chardonnay

Zelenožlutá až nazlátlá barva, z chladnějších klimazón bývá vůně po zelených jablkách s příměsí akátu, ve vyzrálejším víně je cítit med a lístkové oříšky, v chuti minerální křemenný charakter vína. Z teplých klimazóm mango, smetanu, banán, ananas, žlutý meloun. Víno je vždy velmi plné, někdy v mládí s výraznějšími kyselinami. Lze kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami, hodí se k měkkým sýrům s bílou plísní, paštikám a bílým omáčkám.

Rulansdké Bílé

Zelenožlutá barva, jemná květinová vůně, ve vyzrálém víně se objevuje vůně hrušek, chlebové kůrky i lístkových oříšků. Víno je plné, elegantní, nepostrádá nikdy kyseliny a má dlouhý odchod. Hodí se dobře k uzeným rybám, k pečením a k sýrům s ušlechtilými plísněmi.

Rulandské Šedé

Zlatožlutá barva, medově nasládlá vůně s jemným pomerančem. Velmi plné víno, obvykle s vyšším obsahem grycerolu i alkoholu, harmonické, vláčné, s utlumeným působením kyselin a dlouho trvající chutí. Vína doprovázejí nejčastěji hutná a kořeněná jídla nebo rybí speciality, těžší úpravy drůbeže či hustší polévky. Sladké výběry jsou vhodné k dezertům.

Sauvignon

Víno zelenožluté barvy s nezaměnitelným aroma a chutí - kopřiva, travnatost až papriková nezralost po vůně černorybízové, angreštové a směs citronů s kiwi. Vína jsou plná a při láhvové zralosti velmi plná, mnohdy s minerální příchutí. Vhodné jako aperitiv či ke studeným předkrmům, ke chřestu a kozím sýrům.

Hibernal

Víno zelenožluté barvy, s intenzivní ovocitou vůní - černý rybíz, angrešt, ananas. V chuti plné, velmi extraktivní, typicky kořenitější. Hodí se k předkrmům, rybám a mořským plodům, sladší výběry můžeme s úspěchem nabízet k dezertům.

Pálava

Vína bývají obvykle zlatožluté barvy, ve vůni jsou aromatické látky Tramínu, tedy růží, doplněné o vanilkové tóny, chuť je plná, dlouhotrvající, jemnější harmonie než u Tramínu. Ve vůni a chuti můžeme hledat koření, muškát, vanilku, mandarinky. Podává se podobně jako Tramín k silněji kořeněným jídlům, k paštikám, ke sladkým úpravám masa, k jemným ovčím či kozím sýrům a chipsům.

Tramín Červený

Zlatožlutá barva, výrazná medově hrozinková vůně se závany aromatických látek čajové růže a při láhvové zralosti i skořice a pomeranče, případně kozího pysku. Víno je velmi plné, s vyšší viskozitou a jeho harmonie je založena na nižším obsahu kyselin a často i na zbytkovém cukru. Vína Tramínu lze podávat k některým exotickým, silně kořeněným pokrmům asijské kuchyně, případně ke sladkým úpravám masa, jako aperitiv nebo naopak na závěr stolování ke sladkým zákuskům, jako je tvarohový, nebo švestkový koláč.

Solaris

Vína z odrůdy Solaris jsou plná, vysoké kvality, často s vysokým zbytkovým cukrem, s dostatečnou aciditou a s vyšším obsahem alkoholu. Ve víně můžeme najít ovocné i květinové tóny s velmi jemným muškátem.

Svatovavřinecké

Víno tmavě granátové až fialové barvy s výrazně ovocnou vůní po višních případně po černém rybízu. V chuti je harmonicky dřevitě ovocné s příchutí sušeného černého ovoce, s velmi jemnou tříslovinou. Velmi dobře se hodí jako doprovod tmavého masa a sýrů s intenzivní chutí.

Frankovka

Vína mohou být světle i tmavě rubínové barvy. Vůně výrazně ovocná po ostružinách, dřevitá, v mládí můžeme najít travnaté aroma. V chuti s výraznější tříslovinou a kyselinkou. Výborný doplněk k pečeným masům - kachně, huse, zvěřině nebo ke zrajícím i bílým sýrům.

Rulandské Modré

Víno s typickou bledě rubínovou až cihlově červenou barvou se zlatavým okrajem kolem stěn poháru. Aromatické látky jsou v mládí nejpodobnější vůním jahod, ostružin, červených třešní a později se projevují jako švestková povidla, kůže, kouř či tlející listí. Kyseliny jsou jemné, stejně tak i méně zastoupené třísloviny. Víno se hodí k pečeným masům, jemným úpravám zvěřiny i jiných tmavých mas, pernaté zvěři, nadívané drůbeži, k pokrmům z hub a k mnoha druhům sýrů. Jsou skvělá také k delšímu posezení s malým zákuskem.

Dornfelder

Vína s typicky vysoce intenzivní tmavě granátovou barvou, jemně aromatická, ve vůni a chuti můžeme najít lesní plody, brusinky, ořechy, chuť je středně plná až plná. Doporučujeme podávat ke grilovaným pokrmům, zvěřině a výrazným sýrům.

Zweigeltrebe

Víno bývá tmavě granátové barvy s ovocně kořenitým aroma, mnohdy připomínající třešně, višně či švestky. Překvapí ovocně kořenitou vůní a hebkou, sametovou chutí. Vína jsou vhodná k jemně kořeněnému masu, bažantu, biftekům a k dražším tvrdým sýrům.

Cabernet Sauvignon

Tmavě granátová barva, někdy s modravým zábleskem. Typickou vůni černého rybízu doprovázejí v závislosti na zralosti hroznů i vína vůně třešní, ostružin, tabáku, cedrového dřeva či marmelády. Víno je mohutné, s velmi dlouho trvajícím dojmem a při vyvinuté láhvové zralosti je hebce sametové. Víno velmi dobře doprovází masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso, zvěřinu nebo úpravy jídel s kořenitými omáčkami.

Merlot

Tmavě rubínová až granátová barva. Pro odrůdu typická a pro většinu konzumentů velmi přitažlivá nasládlá vůně černých třešní či kompotu je při zrání doplňována vůní švestek, fíků a při láhvové zralosti vůní tabáku, kávy a lanýžů. Víno vyniká hebkou vláčností a velmi příjemným dojmem plnosti i dlouhého odchodu. Podává se k různým jemným paštikám, ke zvěřině, k pokrmům s výraznou chutí rajčat, k pokrmům z pernaté zvěře nebo k ementálu.