Vinařství Jaroslav Šlichta Nabídka vín

Většina úrody jde k dalšímu prodeji a zbytek zpracujeme sami v naší výrobní hale. Víno dozrává v dubových sudech uložených v našich vinných sklepích, nebo je nalahvováno a distribuováno dál do prodejen, vináren nebo přímo Vám. Naše roční produkce činí 25-30tis. litrů převážně přívlastkového vína.

Odrůdová vína z našich vinic

Veltlínské Zelené

Víno se světle zelenožlutou barvou, s lehkou vůní lipového květu. Při zrání v láhvích se objevují mandlové tóny. Chuť bývá středně plná a podbízivá. Vína jsou vhodná ke studeným masům, omáčkám a slaným předkrmům a filé z mořských ryb.

Muškát Ottonel

Víno světle žluté barvy s jemnou muškátovou vůní. V chuti jsou jemná, lehká, kratší. Ve vůni a chuti můžeme hledat růži, muškát, u přívlastkových vín med, citrusy, pryskyřici, toastové aroma. Vína se hodí ke sladkým dezertům a taktéž můžou posloužit jako lehký suchý aperitiv.

Müller Thurgau

Víno světlé barvy se zelenožlutým odstínem, muškátovou vůni s ovocnými odstíny (kopřivově-broskvovými) a svěží chuť s nižší aciditou. Ve vůni a chuti můžeme hledat travnaté tóny, citrusové plody, muškát, angrešt, černý rybíz, broskev, grapefruit. Hodí se k předkrmům, zeleninovým polévkám, k rybě nebo k bílým měkkým sýrům.

Ryzlink Vlašský

Víno žlutozelené barvy, s typickou pikantní kyselinkou, střední plností, svěžestí a velmi dobrou pitelností. U mladých vín převažují ovocné tóny rybízu, případně angreštu, později se objevují vůně lučního kvítí. Hodí se k zeleninovým jídlům i zeleninovým polévkám a bílým sýrům, k lehké úpravě ryb či jemným paštikám, ale i k šunce a vepřové pečeni.

Ryzlink Rýnský

Barva vína bývá citrusově žlutá až zlatavá. Svěží vůně s širokou škálou aromat od květů ovocných stromů, lučních květů až po růže, mírně kořenitá. V chuti je vysoce bohaté, s vyšším obsahem kyselin udržující vínu dlouho svěží výraz. Vhodné k pstruhům a rybám v různých úpravách, vyzrálejší výborně doplní dezerty.

Chardonnay

Zelenožlutá až nazlátlá barva, z chladnějších klimazón bývá vůně po zelených jablkách s příměsí akátu, ve vyzrálejším víně je cítit med a lístkové oříšky, v chuti minerální křemenný charakter vína. Z teplých klimazóm mango, smetanu, banán, ananas, žlutý meloun. Víno je vždy velmi plné, někdy v mládí s výraznějšími kyselinami. Lze kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami, hodí se k měkkým sýrům s bílou plísní, paštikám a bílým omáčkám.

Rulansdké Bílé

Zelenožlutá barva, jemná květinová vůně, ve vyzrálém víně se objevuje vůně hrušek, chlebové kůrky i lístkových oříšků. Víno je plné, elegantní, nepostrádá nikdy kyseliny a má dlouhý odchod. Hodí se dobře k uzeným rybám, k pečením a k sýrům s ušlechtilými plísněmi.

Rulandské Šedé

Zlatožlutá barva, medově nasládlá vůně s jemným pomerančem. Velmi plné víno, obvykle s vyšším obsahem grycerolu i alkoholu, harmonické, vláčné, s utlumeným působením kyselin a dlouho trvající chutí. Vína doprovázejí nejčastěji hutná a kořeněná jídla nebo rybí speciality, těžší úpravy drůbeže či hustší polévky. Sladké výběry jsou vhodné k dezertům.

Sauvignon

Víno zelenožluté barvy s nezaměnitelným aroma a chutí - kopřiva, travnatost až papriková nezralost po vůně černorybízové, angreštové a směs citronů s kiwi. Vína jsou plná a při láhvové zralosti velmi plná, mnohdy s minerální příchutí. Vhodné jako aperitiv či ke studeným předkrmům, ke chřestu a kozím sýrům.

Hibernal

Víno zelenožluté barvy, s intenzivní ovocitou vůní - černý rybíz, angrešt, ananas. V chuti plné, velmi extraktivní, typicky kořenitější. Hodí se k předkrmům, rybám a mořským plodům, sladší výběry můžeme s úspěchem nabízet k dezertům.

Pálava

Vína bývají obvykle zlatožluté barvy, ve vůni jsou aromatické látky Tramínu, tedy růží, doplněné o vanilkové tóny, chuť je plná, dlouhotrvající, jemnější harmonie než u Tramínu. Ve vůni a chuti můžeme hledat koření, muškát, vanilku, mandarinky. Podává se podobně jako Tramín k silněji kořeněným jídlům, k paštikám, ke sladkým úpravám masa, k jemným ovčím či kozím sýrům a chipsům.

Tramín Červený

Zlatožlutá barva, výrazná medově hrozinková vůně se závany aromatických látek čajové růže a při láhvové zralosti i skořice a pomeranče, případně kozího pysku. Víno je velmi plné, s vyšší viskozitou a jeho harmonie je založena na nižším obsahu kyselin a často i na zbytkovém cukru. Vína Tramínu lze podávat k některým exotickým, silně kořeněným pokrmům asijské kuchyně, případně ke sladkým úpravám masa, jako aperitiv nebo naopak na závěr stolování ke sladkým zákuskům, jako je tvarohový, nebo švestkový koláč.

Svatovavřinecké

Víno tmavě granátové až fialové barvy s výrazně ovocnou vůní po višních případně po černém rybízu. V chuti je harmonicky dřevitě ovocné s příchutí sušeného černého ovoce, s velmi jemnou tříslovinou. Velmi dobře se hodí jako doprovod tmavého masa a sýrů s intenzivní chutí.

Frankovka

Vína mohou být světle i tmavě rubínové barvy. Vůně výrazně ovocná po ostružinách, dřevitá, v mládí můžeme najít travnaté aroma. V chuti s výraznější tříslovinou a kyselinkou. Výborný doplněk k pečeným masům - kachně, huse, zvěřině nebo ke zrajícím i bílým sýrům.

Rulandské Modré

Víno s typickou bledě rubínovou až cihlově červenou barvou se zlatavým okrajem kolem stěn poháru. Aromatické látky jsou v mládí nejpodobnější vůním jahod, ostružin, červených třešní a později se projevují jako švestková povidla, kůže, kouř či tlející listí. Kyseliny jsou jemné, stejně tak i méně zastoupené třísloviny. Víno se hodí k pečeným masům, jemným úpravám zvěřiny i jiných tmavých mas, pernaté zvěři, nadívané drůbeži, k pokrmům z hub a k mnoha druhům sýrů. Jsou skvělá také k delšímu posezení s malým zákuskem.

Dornfelder

Vína s typicky vysoce intenzivní tmavě granátovou barvou, jemně aromatická, ve vůni a chuti můžeme najít lesní plody, brusinky, ořechy, chuť je středně plná až plná. Doporučujeme podávat ke grilovaným pokrmům, zvěřině a výrazným sýrům.

Zweigeltrebe

Víno bývá tmavě granátové barvy s ovocně kořenitým aroma, mnohdy připomínající třešně, višně či švestky. Překvapí ovocně kořenitou vůní a hebkou, sametovou chutí. Vína jsou vhodná k jemně kořeněnému masu, bažantu, biftekům a k dražším tvrdým sýrům.

Cabernet Sauvignon

Tmavě granátová barva, někdy s modravým zábleskem. Typickou vůni černého rybízu doprovázejí v závislosti na zralosti hroznů i vína vůně třešní, ostružin, tabáku, cedrového dřeva či marmelády. Víno je mohutné, s velmi dlouho trvajícím dojmem a při vyvinuté láhvové zralosti je hebce sametové. Víno velmi dobře doprovází masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso, zvěřinu nebo úpravy jídel s kořenitými omáčkami.

Merlot

Tmavě rubínová až granátová barva. Pro odrůdu typická a pro většinu konzumentů velmi přitažlivá nasládlá vůně černých třešní či kompotu je při zrání doplňována vůní švestek, fíků a při láhvové zralosti vůní tabáku, kávy a lanýžů. Víno vyniká hebkou vláčností a velmi příjemným dojmem plnosti i dlouhého odchodu. Podává se k různým jemným paštikám, ke zvěřině, k pokrmům s výraznou chutí rajčat, k pokrmům z pernaté zvěře nebo k ementálu.

Tip na výlet nebo dovolenou v Jizerských horách: Tyllichova chata - krásná příroda, poutní místa a lázně za humny.